فیلم های روی پرده پردیس اطلس فیلم های روی پرده هویزه فیلم های روی پرده سیمرغ فیلم های روی پرده پیروزی فیلم های روی پرده آفریقا فیلم های روی پرده قدس
۱۳۹۱/۰۹/۱۵
تعداد نظر :(#)
رفتار آلاحمدی جان اشتاینبک در «خوشههای خشم»/مادر فیلم جان فورد ایرانی است
به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، عصر روز گذشته نشست بررسی اقتباسی سینمایی رمان «خوشههای خشم» با حضور مسعود فراستی همراه با نمایش فیلم در سرای داستان بنیاد ادبیات داستانی برگزار شد.
ه گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، عصر روز گذشته نشست بررسی اقتباسی سینمایی رمان «خوشههای خشم» با حضور مسعود فراستی همراه با نمایش فیلم در سرای داستان بنیاد ادبیات داستانی برگزار شد.
بر اساس این گزارش فراستی در ابتدای این نشست که با تاخیر هم آغاز شد به دلیل اینکه فرصتی مجدد برایش فراهم نشد تا رمان را تا پایان بار دیگر مرور کند از حاضران درخواست کرد مختصری درباره کتاب توضیح داده و نظرات خود را ابراز کنند.
وی سپس به کتاب اشاره و گفت: کتاب جان اشتاینبک یکی از کتابهای مهم تاریخ امریکا است و در این اثر میتوان به خوبی دوران بحران اقتصادی را مشاهده کرد.
وی اضافه کرد: این کتاب روایتکننده اوایل قرن بیست است و بازگو میکند که ابزار مدرن با کار کارگر، تراکتور که علیالقاعده عامل پیشرفت است، رابطه تیره و تار دارد. در این اثر جان اشتاینبک، آلاحمدی رفتار میکند. فاصلهگیری در فیلم در کتاب دیده نمیشود، زیرا آغاز دنیای صنعتی به مدرن و مبارزه با تراکتور تفکر غلطی بود. این یعنی زنده باد کار روی زمین و روابط ناشی از این کار، مرگ بر سرمایهداری است؛ این حسی است که با بستن کتاب به انسان دست میدهد.
فراستی ادامه داد: در شیوه نگارش کتاب هم نویسنده به خوبی فضا را ترسیم کرده و افراد را به درستی و مناسب معرفی میکند، توصیفی که در کتاب از شخصیت «تام» میشود، به گونهای است که حتی شیارها و پینههای دست او نیز توصیف میشوند و شخصیتپردازی علمی است؛ اما فیلم، فیلم خوشههای خشم بر خانواده استوار است، اما کتاب اینگونه نیست، خانواده در حال فروپاشی، حاصل بحران و بیکاری اقتصادی است.
وی تاکید کرد: جان فورد در این فیلم خانواده را به خوبی ترسیم میکند و نقش افراد را به درستی برمیگزیند، خشم در چهرهها وجود داشته و مشاهده می شود و این باعث میشود او از جان اشتاینبک پیشتر باشد.
فراستی متذکر شد، نکته مهم اینکه انتخاب بازیگران در فیلم فورد، جلوتر از شخصیتپردازی جان اشتاینبک در کتاب است خصوصاً شخصیت مادر، به جرأت میگویم در کل تاریخ سینما، مادری به خوبی این فیلم پیدا نکردم. این مادر کاملاً ایرانی است، او را میفهمیم، اما در فیلمهای ایرانی مادر را نمیفهمیم.
وی در ادامه، ضمن اشاره به اینکه فورد، اجزای شخصیت را به حدی درست درمیآورد که مخاطب مادر را لمس میکند و شخصیت او را خاص میبیند، گفت: مادر علی حاتمی که خود و طرفدارانش اذعان دارند مادر عام است و ادای دین به آن است ولی من میگویم که اصلاً مادر آن را نمیفهمم و ادای دین به همه مادران را درنمییابم، بنده تنها مادر خاص را میفهمم؛ در هنر به خصوص سینما هر چه خاصتر بیافرینی به عام نزدیکتر میشویم. وقتی از عام حرکت میکنید هیچ خاصی نمیتوانید بیافریند.